Достапни линкови

Иванов: Мигрантската криза допрва почнува


Претседателот Ѓорге Иванов

Претседателот Ѓорге Иванов изјави дека мигрантската криза допрва почнува, бидејќи во непосредна близина на надворешните граници на Европа се наоѓаат меѓу 20 и 30 милиони потенцијални мигранти. Тој во Бугарската академија на науките во Софија, каде одржа предавање на тема „Миграциите и мигрантите: предизвици за третиот милениум“ посочи и дека како што бројот на бегалците ќе се зголемува, така волјата и подготвеноста на Европската унија да ги прифаќа и интегрира ќе се намалува.

Според него мигрантската криза придонела кон дополнително затегнување на односите меѓу државите. Цената, како што наведе Иванов која ќе ја платат за несоработката е прескапа, бидејќи колку е послаба соработката меѓу државите, толку е посилна соработката меѓу криминалците. Во наредните пет години Иванов рече дека земјите ќе се соочат со два предизвика, да се обезбеди контрола на коридорите преку кои се префрлаат мигрантите и да се обезбеди контрола врз слободното движење на мигрантите кои веќе се наоѓаат на Шенген територијата.

XS
SM
MD
LG