Достапни линкови

Извештај на Стејт департментот за почитување на верските права


Во делот за Македонија, извештајот посочува на насилните протести на група етнички Албанци по објавувањето на пресудата за убиствата кај Смиљковско Езеро пред Велипеток во 2012 година. Извештајот на Стејт департментот одбележува дека Уставот и законите ги штитат верските права и слободи, додека некои од верските заедници посочуваат на фаворизирање на Македонската православна црква од страна на Владата, додека малцинските муслимански заедници не можат да се регистрираат поради влијанието на Исламската верска заедница, се вели во извештајот.

XS
SM
MD
LG