Достапни линкови

Собранието ќе расправа за уставните измени


Собранието на Македонија денеска ќе расправа по предлогот за пристапување кон измена на Уставот. Со предложените измени, меѓу другото, се бара попрецизно дефинирање на бракот како заедница меѓу маж и жена, прецизирање на фискалните правила во буџетот со ограничување на буџетскиот дефицит од три проценти и на јавниот долг од 60 проценти од БДП, промена на називот на Народна банка, како и промена на составот на Судскиот совет. Предлог одлуката за пристапување кон уставните измени вчера беше разгледана на собраниската Комисија за уставни прашања.

XS
SM
MD
LG