Достапни линкови

Птичји грип од типот Х5Н1 пријавен во Канада


Канадски здравствените работници соопштија дека фаталeн случај на птичји грип од типот Х5Н1 е е пријавен во Канада, што е ваков прв случај во Северна Америка. Министерот за здравство Рона Амвросиј изјави дека случајот е регистриран во Алберта, но дека е изолиран и ризикот за пошироката јавност е многу мал. Официјални лица велат дека лицето пристигнало во Канада преку еден лет од Пекинг. Нема докази дека некој друг е инфициран од страна на жртвата. Светската здравствена организација вели дека од средината на декември, имало 648 лабораториски потврдени случаи на заболени од вирусот Х5Н1 грип, главно во Азија. Од тие, 384 инфекции биле фатални.
XS
SM
MD
LG