Достапни линкови

Иран: 8 милиони долари за нуклеарни истражувања


Шефот за Агенцијата за атомска енергија на Иран Али Акбар Салехи соопшти дека Техеран ќе одвои 8 милиони долари за да спроведе сериозни нуклеарни истражувања. Салехи соопштил дека за истражувањата се ангажирани 50 луѓе , и дека ќе бидат потребни од 20 до 30 години пред процесот на истажување на нуклеарната фузија да биде комерцијализиран. Нуклеарната фузија е процес на спојување на јадра на атоми за ослободување на енергија. Тоа може да биде и извор на комерцијална енергија или да се користи за нуклеарно оружје.

XS
SM
MD
LG