Достапни линкови

Од трговија со луѓе годишно се заработуваат 2, 5 милијарди евра


Трговците со луѓе кои ги присилуваат жените и децата на проституција или присилна работа годишно заработуваат околу 2, 5 милијарди евра, соопштуваат од Канцеларијата за дрога и криминал на ОН. Во денешниот извештај се наведува дека криминалните групи контролираат околу 14 илјади луѓе кои се жртви на трговија со луѓе бидејќи добиле лажни ветувања дека ќе добијат работа, а биле приморени да ги напуштат своите сиромашни земји во Источна Европа, Африка и Латинска Америка. Се проценува и дека во изминатите неколку години бројот на жртвите на трговија со луѓе се зголемил за 50 проценти .
XS
SM
MD
LG