Достапни линкови

Брегу - Економиите во Западен Балкан да акумулираат знаење, а не физички капитал


Генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС), Мајлинда Брегу.

Економиите на Западен Балкан треба да направат пресврт во својот развоен пат и да преминат од акумулацијата на физички капитал во акумулација на знаење, рече генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС), Мајлинда Брегу.

Таа во обраќањето на Регионалниот развоен форум за Европа, Меѓународната унија за телекомуникации, изјави дека во текот на претходната година економиите на Западен Балкан генерално биле поуспешни во спроведувањето на дигитална трансформација, но укажа и на големите разлики кои сè уште постојат во однос на просекот во земјите членки на Европската унија.

„Според проценките, 50 отсто од домаќинствата во шест економии на Западен Балкан немаат компјутер, додека една третина немаат пристап до широкопојасен интернет. Економиите на Западен Балкан треба да направат пресврт во својот развоен пат и од патот на акумулациски физички капитал да преминат на патот што се заснова на акумулацијата на знаење“, порача Брегу, соопштија од Светот за регионална соработка.

XS
SM
MD
LG