Достапни линкови

НБРМ:Забавена е годишната стапка на инфлацијата


Гуверенер на НБРМ Димитар Богов
Народната банка на денешната седница оцени дека има забавување на годишната стапка на инфлација која во септември изнесувала 3,4 проценти.НБРМ соопшти дека просечната годишна стапка на инфлација во третиот квартал изнесува 3,6 проценти и е под јулската проекција од 4,4%.
Во однос на банкарскиот систем оценето е дека во второто тримесечје од годината продолжил растот на банкарските активности но се уште не може да се извлече заклучок за подобрување на квалитетот на кредитното портфолио на банкарскиот систем, сосема извесен е фактот дека е прекинат процесот на негово влошување, оценуваат од НБРМ.
XS
SM
MD
LG