Достапни линкови

Критичен извештај за украинската истрага за смртта на новинарот Шеремет


Убиството на новинарот Павел Шермет во автомобил бомба во Киев

Извештајот на Комитетот за заштита на новинарите (КПЈ) е критичен во врска со украинската истрага за убиството на новинарот Павел Шеремет, без апсења и повеќе прашања отколку одговори по речиси една година од неговата смрт во автомобил-бомба во Киев. Извештајот, сугерира дека е потребна независна истрага, бидејќи украинските официјални лица не обезбедиле докази за поддршка на тврдењата дека Русија стои зад атентатот, а исто така да се осигура дека не постои украинска вклученост. "Властите велат дека се посветени на решавање на убиството на Шеремет", пишува во воведот на извештајот, Нина Огњанова, координатор на Програмата за Европа и Централна Азија на КПЈ. "Но, тие не нудат јасни докази за вмешаноста на Русија" пишува во извештајот. Во текстот се додава дека "поголем број индиректни докази укажуваат на украински трага во убиството, покренувајќи прашања за тоа зошто властите го туркаат рускиот наратив и дали со тоа се прикриваат доказите за заштита на некого.

XS
SM
MD
LG