Достапни линкови

Речиси 66 милиони раселени луѓе во светот


Мигранти во Србија

Бројот на раселени лица во светот минатата година достигна 65,6 милиони луѓе, соопшти денеска Агенцијата за бегалци на ОН. Вкупниот број раселени, во кои спаѓаат бегалците, барателите на азил и внатрешно раселените лица, е за 300 илјади поголема во однос на крајот на 2015 година.

Најмногу раселени има од Сирија – 12 милиони, потоа Колумбија со 7,7 милиони, 4,7 Авганистанци, 4,2 милиони Ирачани и 3,3 милиони луѓе од Јужен Судан.

Сирија е единствената држава во која мнозинството од населението е присилно раселено, а во Јужен Судан раселени се над една четвртина од жителите.

XS
SM
MD
LG