Достапни линкови

Во Централна Азија се одбегнува одењето во војска


Киргистански спечијали воени сили.

Земјите од Централна Азија се обидуваат да ги спречат млaдите луѓе да одбегнуваат задолжителен воен рок. Киргистанските воени власти соопштија дека списоци со имињата на луѓето кои избегнуваат служење рок ќе и бидат испратени на Гранична полиција, за да се спречат тие луѓе да ја напуштат земјата. И во Таџикистан има подготвени листи на синовите на регионалните власти и тие се првите што ќе треба да служат војска
Мажите на возраст од 18 до 27 години мора да служат војска и тоа во Киргистан воениот рок е една година, а во Таџикистан две, но одбегнувањето на одење во војска е карактеристично по распадот на Советскиот Сојуз.

XS
SM
MD
LG