Достапни линкови

Хрватска го усвои законот за истополови бракови


Хрватска денеска го усвои Законот за животно партнерство на лица од ист пол. Според законот, хомосексуалните двојки ќе ги уживаат истите права, како и брачните партнери, освен правото на посвојување дете. Законот беше усвоен со 89 гласови „за“ и 16 „против“. Неговото усвојување беше проследено со аплауз од галеријата, од каде седницата ја следеа активисти за права на ЛГТБ лицата.

XS
SM
MD
LG