Достапни линкови

Хелсиншки комитет: македонските затвори се пренатрупани


Хелсиншкиот комитет соопшти дека согласно податоците добиени од Управата за извршување на санкциите, има пренатрупаност во затворите односно бројот на притвореници е поголем од капацитетот.

Податоците покажуват дека во затворот во Скопје со капацитет од 290 притвореници до 31.10.2013 година имало 378 односно пренатрупаност од 130 проценти, во Слично е во Битола, Прилеп и Тетово.

Од Хелсиншкиот комитет наведуваат дека во текот на изминатите неколку месеци биле поднесени и претставки поврзани со мерката притвор, во кои главно се забележува на постапките за негово определување и продолжување, долготрајноста, некористењето на поблаги мерки, пренатрупаноста, лошите услови за живот и несоодветната здравствена заштита.
XS
SM
MD
LG