Достапни линкови

Антисемитизмот е во пораст во Европа


Според најновата анкета на европските Евреи, анти-семитизмот е во пораст во Европа.
Истражувањето на Европската унија Агенција за права е објавено денеска во пресрет на 75-годишнината од погромот во Германија познат како Кристална ноќ. Агенцијата соопшти дека 5.800 Евреи биле анкетирани во осум земји-членки на ЕУ каде што околу 90 насто од еврејската популација живее во рамките на Унијата. Една петтина од нив изјавиле дека искусиле анти-семитска вербална навреда, вознемирување или физички напад во изминатите 12 месеци.
Околу 66 проценти од испитаниците изјавиле антисемитизмот е голем проблем во нивните земји, додека 76 отсто велат дека ситуацијата станала полоша во текот на последните пет години.
XS
SM
MD
LG