Достапни линкови

ЕУ состанок за Балканот на 21 јануари


За 21 овој месец, новиот претседавач со ЕУ, Ирска закажа средба на министрите за европски прашања на Унијата и балканските земји и Исланд со цел да се опстои на политиката на прием и членство во ЕУ, наспроти отпорот на некои земји членки. Најавувајќи ги главните цели во водeњетo на политиката на ЕУ, ирската министерка за Европа, Лусинда Крејтон истакна дека владата во Даблин силно ќе го поддржи влезот на земјите од Западен Балкан за членство во ЕУ. Како што неофицијално се известува од Брисел главен заклучок од состанокот на 21 јануари би требало да биде тoа дека проширувањето на Унијата не смее да престане по приемот на Хрватска во јули затоа што тoа е важно од економска, политичка и безбедносна гледна точка.
XS
SM
MD
LG