Достапни линкови

Масовни протести во Мадрид


Илјадници луѓе излегоа синоќа на протести во Мадрид против мерките за штедење кои ги наметнува шпанската влада поради намалување на дефицидот. Демонстрантите тврдат дека не е фер обичните граѓани да се соочуваат со намалување на јавните услиги и бенефиции додека пак државните проблематични банки да добиваат милтимилијардерски пакети за спас . Владата на премиерот Мариано Раџој воведе сериј ана строги мерки за штедење како намалување на вработени во администрацијара и финансиски реформи, како дел од обидот земјата да излезе од должнилката криза. Шпанија до сега успеа да оддбегне да побара спасопносен пакет како тој на Грција. Речиси 25 проценти од населението во Шпанија се невработени, со што во ЕУ е земја со најголема невработеност.
XS
SM
MD
LG