Достапни линкови

Советот на Европа со остри критики за Русија


Русија денеска доби остри критики од голем број на земји членки на ЕУ кога Советот на Европа дискутираше за политичката ситуација во земјата. При дискусијата во Советот за првиот извештај од Русија по 2005-тата година, било нотирано дека постојат многу проблеми во Русија кога станува збор за плуралистичка демократија, владеење на право и човекови права. Резолуцијата која е треба да се изгласа денеска во себе содржи препорака мониторингот врз Москав треба да продолжи се додека прашањата како што се слободни и реф избори, слобода на говор и здружување не се решат. Претседателот на руската Дума, Сергеј Нарјшкин вчера го откажа говорот кој требаше да го оддржи на парламнентраната седница на Советот на Европа во Стразбур.
XS
SM
MD
LG