Достапни линкови

Најголемите грчки банки се споија во една


Грчките банки „Еуробанк“ и „Алфа банк“ денеска го потврдија спојувањето, со што ќе ja создадат најголемата банка во земјата и ќе го зајакне целокупниот банкарски сектор во Грција, преку учество на катарскиот фонд „Парамаунт“. Во сооштението одо управните одбори на двете банки e наведено дека акциониерите на „Еуробанк“ ќе добијат 42,5 проценти, а додека сегашните акционери на „Алфа банк“ 57,5 проценти од капиталот на новата компанија. Точната сума на учеството на катарскиот фонд не се соопштува. Спојувањето треба да заврши до крајот на годината. Претседателот на Управниот одбор на новата компанија се очекува да биде Јанис Костопулос од „Алфа банк“
XS
SM
MD
LG