Достапни линкови

Бан Ки Мун-да се стави крај на нападите врз цивилите во Либија


Генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун
Генералниот секретар на ОН Бан Ки-Мун, побара да се стави крај на нападите врз цивилите во Либија и предупреди дека оние кои го кршат меѓународниот затвор ќе се соочат со правдата. Бан Ки Мун зборувал по телефон со Либискиот министер за надворешни работи Муса Куса. Двајцата се согласиле ОН веднаш да испратат тим во Триполи за да се оцени хуманитарната ситуација. Во меѓувреме обединетите наци бараат либиските власти да им дозволат на хуманитарните организации пристап до жртвите кои се ранети за време на бомбардирањето на Мисрат, 150 километри источно од Триполи. Заменичката на гнералниот секретар на ОН, задолжена за хуманитарни прашања Валери Амос, изјави дека на ранетите и на они кои умираат им е неопходна итна помош.
XS
SM
MD
LG