Достапни линкови

Романската влада за терминот роми или цигани


Романската влада расправала но без да донесе одлука за тоа кој термин да го употребува, роми или цигани, при комуникацијата со оваа етничка заедница. Според некои барања, терминот роми бил премногу сличен со романци и тоа предизвикувало конфузија. Од друга страна, ромите оценуваат дека терминот цигани би бил премногу навредлив за нив. Во Романија живеат милион ипол роми.
XS
SM
MD
LG