Достапни линкови

Енергетски самит на ЕУ, Блискиот Исток и Централна Азија


Во Прага денеска ќе бидат одржани разговори за воспоставување долготрајни енергетски и транспортни врски меѓу Европската Унија, Блискиот Исток и Централна Азија. На состанокот присуствуваат лидери од Унијата, Азербејџан, Грузија, Турција, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Египет и Ирак, а како посматрачи Соединетите Држави, Русија и Украина. Според извештаите, ЕУ ке бара договор според кој производилетлите на нафтата и гасот ке ја оделат посебно продукцијата за земјите на Унијата и ке ги прошират и надградат нафтоводите и плиноводите.
XS
SM
MD
LG