Достапни линкови

Њујорк: Можностите за преговори за Косово исцрпени, заеднички став на ЕУ и САД по седницата во ОН


Можностите за преговори за решавање на идниот статус на Косово се исцрпени откако на седницата на советот за безбендот на обедините нации не се надминаа разликите – се наведува во заедничката изјава на Европската Унија и Соединетоте Американски Држави. Брисел и Вашингтон потенцираа и дека Евроспката Унија е подготвена да ја преземе водечката улога за косоваката иднина. Како што пренесуваат агенциите сега се очекува протекторатот еднострано да прогласи незавинсот наспроти барањето на офцијален Белград кое го подржува и Москва за продолжување на преговроите. По седницата српекиот премиер коштуница изјави дека Белград нема да употерби воена сила против такавата одлука на Приштина. На состанокот на советот се разгледуваше извештајот на тројката преговарачи од Русија, Америка и Европакта Унија. На пристуните им се обратрија српскиот премир Воислав Коштуница и косовскиот претседател Фатмир Сејдиу.
XS
SM
MD
LG