Достапни линкови

Ерусалим: Погреб на ловецот на нацисти Симон Визентал


Најголемиот истражувач на воените злосторства во Втората Светска Војна и ловец на нацисти Симон Визентал ќе биде денеска погребан во Израел. Визентал, кој го преживеа Холокаусот повеќе од 50 години ги бараше одговорните поради, како што изјавуваше правдата а не одмаздата. Тој помогна пред судовите да бидат доведени над 1100 нацисти, меѓу кои и Адолг Ајхман. Визентал помогна и во пронаоѓањето на нацистичкиот офицер кој ја уапси Ана Франк девојчето чиј дневник е едно од најпознатите сведоштва за ерата на Холокаустот.
XS
SM
MD
LG