Достапни линкови

Богов - банкарскиот систем е стабилен


Македонскиот банкарски систем е стабилен и може без поголеми последици да ги издржи ударите од можната криза во еврозоната, констатира гувернерот на Народната банка Димитар Богов на денешната средба со претседателот Ѓорге Иванов во Охрид.

На средбата, како што информира Кабинетот на претседателот Иванов, е разговарано за поставеноста на монетарната политика на Република Македонија во контекст на последните случувања од грчката должничка криза и за можните рефлексии врз Македонија.

Гувернерот Богов го информира претседателот Иванов за преземените мерки и активности на Народната банка, како и за можните сценарија при разрешувањето на кризата во еврозоната.

Двајцата соговорници контатираа дека Народната банка претставува стабилна институција која досега покажала капацитет во постигнување финансиска стабилност и одржување сигурен и стабилен банкарски систем

XS
SM
MD
LG