Достапни линкови

Новата грчка државна телевизија почна да емитува програма


Новата грчка државна телевизија повторно почна да емитува програма од друга зграда, со оглед на тоа дека зградата на претходната радио и телевизија е се уште под опсада од поранешните вработени во медиумот.
Владата на Атина во јуни донесе одлука за затворање на државната радио телевзија ЕРТ.
Според Владата ЕРТ била неефикасна и годишно трошела по 300 милиони евра. Затворањето на медиумот доведе до укинување на 2.700 работни места.
Потоа следуваше нацрт-закон, доставен од грчката Влада во Парламентот, за формирање нов медиум, кој ќе ја замени ЕРТ. Новата телевизија треба да биде независна од државата и нема да биде контролирана од власта и политичките партии.
XS
SM
MD
LG