Достапни линкови

ММФ бара зголемен мониторинг врз Украина


Меѓународниот монетарен фонд соопшти дека Украина мора да учествува во постпрограмата за мониторинг поради големиот долг од 8 милијарди долари кој земјата го има кон ММФ.
ММФ во 2011 година замрзна 15 милијарди долари од кредитната програма за Украина откако Киев тогаш одби да ги подигне цените за гас. Во тој период Украина веќе имаше подигнато 3,4 милијарди долари од кредитната програма. ММФ обично еднаш годишно прави скенирање на економиите во 188-те земји членки, но според правилата тоа може тоа да го прави почесто во земјите каде што се сомнева дека не можат да ги го отплатат долгот.
XS
SM
MD
LG