Достапни линкови

Илина Арсова, првата Македонка на Монт Еверест


илустрација
Триесетгодишната Илина Арсова е првата жена Македонка која го развиори македонското знаме на Монт Еверест. Искачувањето на овој врв од жени е реткост, а овој нејзин подвиг е документиран од филмска екипа. Таа е првата жена од Македонија која во минатата година се искачи и на Матерхорн. Арсова која е ликовен уметник за искачувањето на Монт Еверест се подготвуваше подолго време, но експедицијата „Прва македонка на Монт Еверест” три години се одложуваше заради недостиг од финансиски средства.
XS
SM
MD
LG