Достапни линкови

Меѓународен ден на исчезнати лица


Денеска е Меѓународен ден на исчезнати лица. Според податоците на меѓународниот комитет на Црвениот крст, по војните на територијата на поранешна Југославија се уште се трага по 14 илјади и 790 лица. Од тој број во БиХ како исчезнати се водат 10 512 лица, во Хрватска 2 436, а на Косово 1 824. Меѓународната комисија за исчезнати лица во Босна и Херцеговина организира мирна протестна прошетка по повод денот на исчезнатите.
XS
SM
MD
LG