Достапни линкови

Од набавка на штедливи сијалици до користење на апарати за домаќинство на евтина струја, Македонците знаат да штедат електрична енергија. Некои тоа го прават за да заштедат додека пак други дополнително се интересираат за заштита на околината.

Од набавка на штедливи сијалици до користење на апарати за домаќинство на евтина струја, Македонците знаат да штедат електрична енергија. Некои тоа го прават за да заштедат додека пак други дополнително се интересираат за заштита на околината.

„Сијалиците не ги исклучуваме, меѓутоа гледаме бојлерот кога е евтина струја да го пуштаме.„
Сијалиците не ги исклучуваме, меѓутоа гледаме бојлерот кога е евтина струја да го пуштаме

„Штедиме, на пример кога е скапа струја не уклучуваме апарати.“

Дел од граѓаните исто така се информирани за неодамнешната иницијатива на Европската Унија за замена на стандардните светилки со штедливи

„Тие штедливи сијалици се многу корисни и сакаме да ги смениме.“

„Дали ќе можеме и дали ќе постигнеме, незнам.“

И покрај тоа што од Брисел тврдат дека белите штедливи светилки се поефикасни во поглед на потрошувачката на струја, се поставува прашањето дали просечниот Македонец може да си ја дозволи првичната инвестиција. За илустрација, во супермаркетите низ Скопје се продаваат штедливи светилки марка „Филипс“ по цена од 349 денари за парче. Цената за стандардна светилка од 100 вати од истиот
Енергетски ефикасните светилки би требало да траат повеќе од обичните, за некаде околу 2 и пол години, а знаеме дека обичните светилки тоа не го можат
производител е 23 денари за парче. Други, понепознати марки на штедливи светилки се продаваат и по цени од осумдесетина денари, што сепак е речиси четири пати повеќе од стандардна светилка. Од невладината организација „Проактива“ велат дека штедливите светилки се исплатливи. Илија Саздовски посочува дека овие светилки се потрајни од обичните:

„Енергетски ефикасните светилки би требало да траат повеќе од обичните, за некаде околу 2 и пол години, а знаеме дека обичните светилки тоа не го можат. Значи реално ако се пресмета и потрошувачката на енергија, може да заклучиме дека енергетските ефикасните светилки не се поскапи, туку поевтини.“

Инаку на странските медиуми веќе се емитуваат реклами за таканаречени „зелени домаќинства“. Уште еден пример е дека со користење на машина за миење на садови, годишно се прават значајни заштеди на вода и струја. Сепак, просечната цена на машина за садови е 300 евра, за што просечниот Македонец ќе треба да ја даде целата месечна плата.
XS
SM
MD
LG