Достапни линкови

Опозицијата загрижена за ЕУ интеграциите


Ниту во Владата ниту во владеачката партија не сакаат да ја коментираат изјавата на државниот секретар во Секретаријатот за евроинтеграции Перо Димшовски, кој отворено изрази резерва околу заложбите на Владата за евроинтеграциите на Македонија. Опозицијата изразува загриженост.

Ниту во Владата ниту во владејачката партија не би ја коментирале изјавата на вд државниот секретар во Секретаријатот за евроинтеграции, Перо Димшовски во која тој изрази отворена резерва кон заложбите на Владата во насока на евринтегративните процеси на земјава. Боцевски направи толку колку што му беше дозволено да направи. Сега не само вицепремиер туку ни треба и
Можеме да изразиме само зачудување и загриженост бидејќи сметаме дека оваа клучна цел за Република Македонија бара многу посериозен и поодговорен однос и неможе да очекуваме од граѓаните и останатите институции, пристапот да им биде одговорен, ако имаме еден тотално неодговорен однос на првите луѓе во тој дел
премиер за евроинтеграции, изјави Димшовски за Радио Слободна Европа, отворено поставувајќи го прашањето дали приоритет на
Македонија е членството во Унијата. Во најголемата опозициона партија изненадени од изјавата на високиот функционер во Секретаријатот. Ако првиот човек е во оставка, а вториот човек излегува со ваква изјава, очигледно е дека работите не одат на добро, вели Андреј Петров од СДСМ.

,,Можеме да изразиме само зачудување и загриженост бидејќи сметаме дека оваа клучна цел за Република Македонија бара многу
посериозен и поодговорен однос и неможе да очекуваме од граѓаните и останатите институции, пристапот да им биде одговорен, ако имаме еден тотално неодговорен однос на првите луѓе во тој дел."

Рафиз Алити од ДУИ која е дел од Владата смета дека евроинтегративниот мпроцес треба да биде приоритет над приоритетите за секоја Влада, па според тоа треба посериозно да се занимаваме со она што се наши домашни задачи.

,,Ние од ДУИ и порано сме изјавувале и сега изјавуваме дека сме на мислење дека не е доволно реторички да се каже дека земјата треба да се интегрира во НАТО и ЕУ, туку навистина треба ние нашата работа да ја работиме за да заслужиме едноставно граѓаните да живеат во такви стандарди."

Вели Алити. Оставката на вицепремиерот за евроинтеграции знали дека е запален црвениот сигнал и дека Владата треба да се мобилизира во насока на добивање позитивен зивештај наесен и добивање датум за преговори со ЕУ, додава Алити. Сигналите од ЕК се дека земјава повеќе не ја вадат акциони планови, туку практична примена на она што се бара од неа, изјави Димшовски.
XS
SM
MD
LG