Достапни линкови

Советниците на претседателот за разумен компромис со Грција


Претседателот Ѓорѓе Иванов
Македнскиот претседател во најскоро време ќе формира Совет за меѓународни односи и политика. Тоа би било слично консултативно тело како Советот за национална безбедност. Разликата е во тоа што екипата на надворешни советници за стратешките меѓународни
Ставовите на дрважното раководство се доста цврсти тука и нема отстапувања. И лошо е кога и компромис би се постигнал набрзина. Тој нема да биде од траен карактер, нема да биде прифатлив за двете страни
теми и пред се решавањето на спорот со името Иванов ќе ја собере врз факултативна основа.

Амбасадорите Мирчев и Никовски ќе му даваат сугестии и идеи на шефот на државата околу клучното прашање - како да се надмине јазот со Грција околу името.

,,Ставовите на дрважното раководство се доста цврсти тука и нема отстапувања. И лошо е кога и компромис би се постигнал набрзина. Тој нема да биде од траен карактер, нема да биде прифатлив за двете страни."
,,Кој го познава проблемот сфаќа дека е тешко решлив. Тогаш доаѓаме до клучното прашање, сите бараме компромис, ние не можеме да даваме глава. Тие што зборуваат, компромис, но не по секоја цена се најблиску до вистината. Значи, треба да се нарпават сите напори да се најде решение, да се дојде до компромис,"

велат за Слободна Европа, Димитар Мирчев и Ристо Никовски, првиот екс амбасадор во Словенија и Ватикан, вториот дипломат од кариера и амбасадор во Русија, Велика Британија и Албанија. Двајцата деновиве јавно ги повторија своите прогнози – спорот со името нема така брзо да се реши и дека Македонија треба да биде внимателна во преговорите.

Двојната формула заминува во дипоматска историја сега разумен компромис е македонкста позција која последнив денови ја форсира
Кој го познава проблемот сфаќа дека е тешко решлив. Тогаш доаѓаме до клучното прашање, сите бараме компромис, ние не можеме да даваме глава.
шефот на државата.

,,Унијата може многу да помогне, доколку ја замоли Грција, притисне има еден позитивен однос за нас и нашите аргументи кон Грција."
,,Сме подготвени за компромис, меѓутоа не по секоја цена, каде е овде заедничкиот именител."
,,Компромис кој ќе ги задоволува нашите основни барања, а тоа е да не се игнорира македонскиот народ, македонскиот идентитет, јазик, култура и слично е неприфатливо за Атина. Тука мора да се биде многу внимателен, бидејќи другата страна е апсолутно непопустлива и не е спремна на никаква флексибилност."

Оценуваат Мирчев и Никовски
XS
SM
MD
LG