Достапни линкови

Повторно проблеми со откупот на тутунот во Македонија


Иако откупот на тутунот Сеу[те не е запо6нат Монополите во макеоднија И оваа година направија хаос ме\у тутнопроизводителите.


Не е организирано ништо, се е оставено на стихијата

вели никола стојменов претседател на здружението на тутунопроизводителите жолто злато. На тутунарите најпрвин им ветија дека тутунот ѓе им го откупат во ноевмри, после им рекоа тоа неважИ тутунот ѓе ви го откупиме во декември сега сеу[те размислуваат дали откупот да запо6не после новогоди[ните празници .

Не знам што да ви кажам, се уште не сме се договориле
Беше договорено откупот да почне после Нова година, а датумот се уште не е утврден, меѓутоа, по наша проценка, тоа ќе биде 10 јануари.

велат менаџерите од откупните претпријатија јака радови[ И дајмонд виница. Но И овие ставови не се коне6ни , бидејки до тутунарите е пратен абер, ако некој монопол евентуално го запо6не откупот порано од договорениот период И сите други би се придружуле.


Тие велат дека ако еден почне да откупува порано, ќе почнеме и ние, што значи дека ништо не е договорено.

Цените по кој ѓе се откупува тутунот И понатаму остануваат истите како оние од пред 6 години . од 167 денари за прва каласа до 97денари за 4 класа тутун.


Тутунупроизводителите велат дека за 100 денари, колку што изнесува просечната откупна цена, не им се исплатува да произведуваат тутун.

Ако е за утеха од монополите велат, пари за тутун ова година ѓе има.

Ние секогаш плаќањето сме гоизвршувале на време. Обезбедена е финансиска конструкција и воопшто нема проблеми со исплаќањето.
Од министерствот за земјоделство целат ситуација ја посматраат одстрана И велат ние ѓе ги оставиме тутунопроизводители И сами откупува6ите да се договорат . тутунарите велат, мора да интервенира државата.


Многу голем простор им е оставен за маневрирање на монополските организации. Оставено е монополите да се договорат кога да отпочнат со откупот.

Статистиката вели, производството на тутун за период од пет години е намалено од 32 милиони килограми на 12 милиони гилограми. Поради ситуација , каква [то е со откупот За наредната година тутунарите планраат да посеат у[те помал број на повр[ини со тутун.
XS
SM
MD
LG