Достапни линкови

Ерменско културно наследство во Турција

Во јули 2016 година, античкиот ерменскиот град Ани, сега во источна Турција, беше запишан од УНЕСКО во списокот на светски наследства. За Ерменците, кои се уште живеат под сенка на она што тие го сметаат како "првиот геноцид на 20 век" врз нивните предци кои живееле за време на Отоманската империја, ваквиот потег обезбедува заштита на мал, но богат дел од нивното културно наследство.

Во јули 2016 година, античкиот ерменскиот град Ани, сега во источна Турција, беше запишан од УНЕСКО во списокот на светски наследства. За Ерменците, кои се уште живеат под сенка на она што тие го сметаат како "првиот геноцид на 20 век" врз нивните предци кои живееле за време на Отоманската империја, ваквиот потег обезбедува заштита на мал, но богат дел од нивното културно наследство.

Категории

XS
SM
MD
LG