Достапни линкови

Регионална стипендија за известување на РСЕ


Илустрација

Апликација за стипендија за регионално известување за РСЕ/РЛ

Краен рок за апликантите за регионално известување за РСЕ: недела, 2 октомври 2022 година


Радио Слободна Европа отвори аплицирање за Регионалната стипендија за известување на РСЕ за 2023 година. Целта на стипендијата е да придонесе за професионален развој на аспиранти новинари во земјите од Источното партнерство на ЕУ и Западен Балкан за поддршка на слободата и независноста на медиумите.

Стипендијата е водена од мисијата на РСЕ да обезбеди точно, независно новинарство во поддршка на демократијата и човековите права. Програмата е финансирана со грант од Стејт департментот на САД.

Резиме на програмата

Стипендистите ќе бидат избрани на конкурентна основа од земјите од Источното партнерство и земјите од Западен Балкан и ќе бидат поставени во локалното биро на РСЕ. Тие ќе бидат интегрирани во секојдневната работа на бирото, каде што ќе работат со полно работно време за производство на содржини на сите новинарски платформи и ќе учествуваат во уреднички дискусии под надзор и менторство на професионални колеги од РСЕ. Како резултат на програмата, од стипендистите се очекува да ги зајакнат своите новинарски вештини и знаења, да го развијат своето уредувачко расудување, да ги прошират своите професионални мрежи и да го продлабочат своето разбирање за улогата на независен печат во нивната земја.

За сите детали кликнете тука.

XS
SM
MD
LG