Достапни линкови

Над милион починати од коронавирус во светот


илустрација

На глобално ниво бројот на жртви од ковид-19 вчера достигна милион, а владите низ целиот свет продолжуваат да се борат со растот на инфекции. Индија со повеќе од 95.500 смртни случаи е на пат да ги надмине Соединетите држави како земја со најмногу случаи на коронавирус следниот месец доколку се задржат сегашните трендови. Здравствените власти соопштија дека вистинскиот број на смртни случаи и случаи на глобално ниво е скоро сигурно поголем заради несоодветно тестирање и пријавување и сомневање за прикривање на тежината на пандемијата од страна на некои земји.

Од 387 тестови, 48 нови Ковид-19 случаи и 4 починати

Соединетите држави, чии 205.000 смртни случаи претставуваат околу една петтина од вкупниот свет, на 28 септември забележаа скоро 40.000 нови случаи и повеќе од 300 смртни случаи. Иако и двете бројки се во тренд на опаѓање, повеќе од половина од 50 држави во моментов доживуваат зголемување на нови случаи, според Универзитетот Џонс Хопкинс. Коронавирус ги однесе своите први жртви во Кина кон крајот на минатата година и се прошири во скоро секоја земја во светот. Светската здравствена организација прогласи пандемија на 11 март.

40 илјади вакцини против сезонски грип за ризичните групи

Бројни вакцини се при крај на нивните испитувања, но сè уште нема крај на пандемијата. Покрај големиот биланс на смртни случаи, здравствената криза ги уништи економиите, предизвика откажување на бројни јавни настани од големи размери, ги стави владите под притисок за нивниот одговор.

XS
SM
MD
LG