Достапни линкови

Скопје, 54 години од земјотресот

Во скопскиот земјотрес на 26 јули 1963 загинаа над 1000 луѓе, околу 200 илјади граѓани останаа без покрив над глава, а многу објекти беа урнати.

Во скопскиот земјотрес на 26 јули 1963 загинаа над 1000 луѓе, над четири илјади беа повредени, околу 200 илјади граѓани останаа без покрив над глава, а многу објекти беа урнати. По земјотресот следуваше обнова и модернизација на градот. Како дел од проектот Скопје 2014, почна повторна изградба на неколку објекти кои беа урнати во земјотресот.
Покажи повеќе

Старата железничка станица е еден на најмаркантните објекти во Скопје, кои беа урнати во земјотресот на 26 јули 1963 година. Во остатоците од железничката, која е споменик на културата, е сместен Музејот на Град Скопје.
1

Старата железничка станица е еден на најмаркантните објекти во Скопје, кои беа урнати во земјотресот на 26 јули 1963 година. Во остатоците од железничката, која е споменик на културата, е сместен Музејот на Град Скопје.

Часовникот на Старата железничка покажува 5:17, времето кога земјотресот го погоди Скопје. Градоначалникот Коце Трајановски пред локалните избори во 2009 година ветуваше дека ќе го поправи часовникот и „секој час би го означувал со песна од македонскиот народен мелос“. За среќа или не, ова ветување не го оствари.
2

Часовникот на Старата железничка покажува 5:17, времето кога земјотресот го погоди Скопје. Градоначалникот Коце Трајановски пред локалните избори во 2009 година ветуваше дека ќе го поправи часовникот и „секој час би го означувал со песна од македонскиот народен мелос“. За среќа или не, ова ветување не го оствари.

По земјотресот во Скопје е изградена нова железничка станица во населбата Пролет.
3

По земјотресот во Скопје е изградена нова железничка станица во населбата Пролет.

Офицерскиот дом е изграден во 1929 година по нарачка на Министерството на војската и морнарицата на Кралството Југославија.
4

Офицерскиот дом е изграден во 1929 година по нарачка на Министерството на војската и морнарицата на Кралството Југославија.

Вчитај повеќе

XS
SM
MD
LG