Достапни линкови

Златната природа на Кожуф може да биде уништена поради злато?

Доколку добијат дозволи, меѓународни компании од Канада ќе отворат рудници за злато на планината Кожуф. Ќе бидат направени кратери каде ќе се вади руда со експлозив и огромни багери, за потоа да се третира со цијанид за одвојување на златото.

Меѓународни компании од Канада во изминатите четири години направиле детални геолошки истражувања на две локации во Општина Гевгелија, односно на падините на планината Кожуф, и доколку добијат дозволи за отворање на рудниците, на планината ќе бидат направени кратери каде ќе се вади руда со експлозив и огромни багери, за потоа да се третира со цијанид за одвојување на златото. Фотографиите се направени на патот од Гевгелија до скијачкиот центар Кожуф.
Покажи повеќе

XS
SM
MD
LG