Достапни линкови

НБРМ прогнозира раст од 1 процент на БДП


Димитар Богов, гувернер на Народна банка на Македонија
Околу еден отсто раст на Бруто домашниот производ годинава, а 3 проценти во 2013-та, е најновата ревидирана проекција на Народната банка на Република Македонија.

Претходната проекција на централната банка за растот на македонската економија за 2012. беше два, а за наредната година 3,7 отсто.

Најголемо влијание врз движењата во економијата, според оценката на НБРМ, има ограничената надворешна побарувачка за македонските производи
XS
SM
MD
LG