Достапни линкови

Грчки ОТЕ го продава својот сателит поради кризата


Најголемата грчка телекомуникациска компанија ОТЕ, чиј главен акционер е „Дојче Телеком“, ќе го продава својот телекомуникациски сателит ХеласСат, поради кризата во Грција и неликвидноста на компанијата, соопшти генералниот директор на ОТЕ, Михаил Цамас.
- ОТЕ ќе ги насочи напорите кон рефинасирање на своите кредити до 2014 година, чија вредност сега изнесува 5 милијарди евра, нагласи Цамас, додавајќи дека грчкиот телеком се соочува со исклучитечно тешка конјуктура и со неликвидност.
Нето профитот на ОТЕ во третиот квартал од 2011 година опадна за 17,3 проценти. Покрај во Грција, ОТЕ им свои мобилни оператори и во Албанија, Бугарија и Романија.
XS
SM
MD
LG