Достапни линкови

Состанок во Чиле за Конвенцијата за касетни бомби


Претставници од земјите од целиот свет се собрани денеска во Чиле за да разговараат како да се спроведе Конвенцијата за касетните бомби од 2008-мата година која треба од 1- ви август годинава да стане меѓународен закон.
Касетните бомби се всушност експлозивно оружје за кое постои сомневање дека се произведува и користи во над 80 земји од светот. Некои од најголемите производители на оружје како Соединетите Американски Држави, Русија, Кина, Бразил , Индија и Пакистан не се потписнички на оваа Конвеција.
XS
SM
MD
LG