Достапни линкови

Протести во Грција


Илјадници жители на Грциja денеска протестираат во центарот на Атина во знак на незадоволство од строгите економски мерки на Владата во замена за договорената помош од Европската унија и од Меѓународниот монетарен фонд. Неофицијално, протестот е оценет како тест на одлучноста на Владата да ги исполни строгите економски реформи. Околу 10.000 вработени во државниот и приватниот сектор протестираа пред грчкиот Парламент. На денешниот 24-часовен штрајк Генералната конфедерација на трудот „ГСЕЕ“ и Федерацијата на државни службеници „АДЕДИ“ им се придружија и вработените во градскиот транспорт и железниците во Грција. „Работниците, пензионерите и невработените одбиваат да плаќаат за грешките на владата и погрешното водење на економијата", пишува во протестната петиција, која дел од демонстрантите ја потпишаа и ја доставија до претставник на грчкото собрание.
XS
SM
MD
LG