Достапни линкови

Светските сили ќе издвојат 140 милиони долари за Авганистан


Британија соопшти дека светските сили се согласиле да издвојат 140 милиони долари за планот на авганистанските власти да ги потикнат Талибанците да се откажат од насилството. Британскиот секретар за надворешна политика Дејвид Милибанд ја објави информацијата при крајот на Меѓународната конференција во Лондон посветена на Авганистан. Претставниците на 70 земји и меѓународни организации го поддржаа планот на Карзаи за Талибанците, но и за спречување на корупцијата и соопштија дека на самитот во Кабул ќе разговараат за тоа прашање. Светските лидери се договорија и дека на крајот на 2010 ќе го направат распоредот за предавање на одговорноста за безбедноста воАвганистан на нејзините сили.
XS
SM
MD
LG