Достапни линкови

Во Хаг заврши расправата за Косово


Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска ја заврши расправата за легалноста на прогласувањето на косовската независност. Во изминатава недела претставници на повеќе држави го искажуваа своето мислење за овој проблем, при што поголемиот дел од западните земји сметаа дека косовската независност е легална, додека Кина, Русија, и уште неколку држави оценија дека прогласувањето независност било во спротивност со меѓународното право. Сега, судот треба да завземе став, кој не е обврзувачки, туку само советодавен.
XS
SM
MD
LG