Достапни линкови

Глобална мрежа за детектирање знаци на нуклеарен тест.


Шефот на Договорот за забрана на нуклеарни тестови Тибор Тот изјави дека Иран, Израел и петте нуклеарни сили, се дел од мрежата за откривање знаци на тестирање нова атомска бомба. Тот рече дека новиот систем за проверки на атомски експлозии, која стартуваше во 2000 година сега има 270 мониторинг места. Тој очекува капацитетите натаму да се зголемат на 340 места. Мониторинг мрежата не е широко пријавени, ниту пак има учесници. За Иран, Западот смета работи врз создавање нуклерана бомба, додека за Изрел се верува дека поседува нуклеарен арсенал.
XS
SM
MD
LG