Достапни линкови

Воената индустрија расте


Меѓународниот институт за истражување на мирот соопшти дека воената индустрија во светот расте. Во 2008 година во оваа индустристрија се инвестирани 464 трилиони американски долари, што претставува пораст за 45 отсто во изминативе десет години. Со тоа воената индустрија минатата година сочинувала 2,4 насто од глобалниот бруто домашен производ. Најголем инвеститор во воената индустрија во 2008 биле Соединетите Американски држави. Кина е на второ место пред Франција и Британија. На петтото место се наоѓа Русија.
XS
SM
MD
LG