Достапни линкови

Бразил: Земјите во развој да имаат поголема улога во глобалните финансиски реформи


Состанокот на групата 20 најразвиени светски економии кој се одржа вчера во Бразил заврши со барање земјите во развој да имаат поголема улога во глобалните финански реформи. Учесничките постигнаа договор за координиран одговор на светската финаниса криза. Но бразилскиот министер за финансии Гуидо Мантега по состанокот изјави дека не е постигнат консензус за зголемување на контролата на финаските пазари. Мантега побара и да се прекине со тардицијата на чело на Мегунардониот монтарен фонд и Светската Банка да бидат луге од Соедините Држави и Европската Унија.
XS
SM
MD
LG