Достапни линкови

25 насто од жителите на 28 земји во светот сакаат трајно да се преселат во друга земја


Новото истражување покажува дека еден од четворица луга сака трајно да ја напушти својата земја. Истражувањето на компанијата Галуп со седиште во Соединетоте Американски Држави е спроведено во 28 земји во периодот од 2006 до 2008 година.

Дали сакате трајно да ја напуштите својата земја и да живеет во друга? Просечно еден од четворица на ова прашање одговорил со да. Истражувањето на компанаијата Галуп спроведено на 1000 испитаници во 82 земји во периодот од 2006 до 2008 година покажува изненадувачки резултати. На пример иако двете западни земји Британија и Гермнаија се мегу најпосакваните дестинации на мигранитете, населението кое што живее таму не мисли така.Имено околу 27 проценти изјавиле дека сакаат трајно да ги напуштат своите земји. Овој процент всушност е блиску до светскиот.Според истражување околу 26 проценти од лугетот во светот сакаат да живеат во друга земја. Изненадувачки резулатити има и во Франција која е позната по стандардот на живеење а околу 17 отсто од нејзните грагани одговориле дека се подготвени да мигрираат. Бројка што е иста со жителите на Русија каде што од друга страна има голема разлика мегу сиромашните и богатите. Процентиот варира слично и во другите совестки републики. Околу 20 осто од Белорусите и Киргостанците сакаат да ги напуштат земјите а исто толку жителите на блатичките држави кои се сега членки на Европската Унија сакаат да мигрираат. Но во Казахстан и Теџекистан тој процент е многу помал односно околу 13 отсто.Според испитувањето околу 30 проценти од Иранците се подготвени да мигрираат што го става Иран на листата блиску до Либан и Чад. Итсражувањето не ги наведува причините поради кои лугето сакаат да се преселат но се забележува дека резултатите го покажуваат светскиот тренд. Во сите држави утврдено е дека лугетот кои имаат роднини кои живеат или работат во друга земја повеке размислуваат за преселби. Доколку нивните роднини пак се побогати и пракаат пари дома тогаш и се зголемува желбата за миграција.Кои се двете земји кои се на врвот и на дното на листата во кои лугетот сонуваат да ги напуштат или да останат. На дното е Сиера Леоне, дури 65 проценти од нејзините грагани искажале подготвеност да ја напуштат. Најмал е бројот на можни иселеници во Саудиска Арабија.Само еден процент се изјасниле дека сакаат да си одат од својата родна земја.
XS
SM
MD
LG