Достапни линкови

Париз: Франција од денеска претседава со ЕУ


Франција од денеска пртетседава со Европската Унија и во наредните шест месеци кои ке ги помине на чело на Унијата планира решавање на прашањата кои најмногу ги загрижуваат граѓаните на Европа.По повод почеткот со претседавањето францускиот претседател Николас Саркози и членовите на владата предводена од премиерот Франсоа Фијон ке се состанат со членовите и претседателот на Европската комисија жозе Мануел Баросо, за да разгледаат приоритетите кои треба да се решат.Париз како прирети ги наведе енергијата, емиграцијата, европската одбрарна а еден од предизвиците за решавање е институционалната криза предизвикана со ирското отфрлање на договорот од Лисабон на референндум. Франција ке претседава со Унијата до 31 декември 2008 та година, кога претседавањето ке го преземе Чешка
XS
SM
MD
LG