Достапни линкови

Дарфур: Советот за безбедност на ОН усвои резолуција за испраќање 26 илјади војници


Советот за безбедност на Обединетите Нации ја усвои резолуцијата да испрати 26 илјади војници во суданскиот регион Дарфур.Со неа се предвидува војниците да користат сила за заштита на цивилното население, но не и за барање на нелегално оружје.Заедничката мисија на Обединетите Нации и на Африканската Унија би требало да ги спречи насилствата во регионот во кој повеке од 2 милиони луге се раселени во кампови, а речиси 200 илјади загинаа во последните четири години.
XS
SM
MD
LG