Достапни линкови

Сите модели може да се прифатливи, но мандатарот мора да мисли на политичката оправданост


Теоретски сите модели можат да бидат прифатливи за мандатарот кој има право да составува влада и да обезбеди 61 пратеник. Но, треба да се мисли и на политичката оправданост на идната влада како и на функционалноста на самото општество. Ова е клучната поента на која укажуваат експертите, откако 44-те места не му овозможија позиција на ВМРО-ДПМНЕ во парламентот каква што очекуваше.

Публицистот Исо Руси вели:

„Груевски веројатно ќе мора да најде уште еден македонски партнер и најверојатно како прв избор ќе му се наметне ДПА. Иако, тука се поставуваат две прашања. Првото, бројот на гласовите што е дилема која може и да игра улога и второто е политичките ставови на ДПА, бидејќи ДПА е малку порадикална во однос на оценките за имплементацијата на Охридскиот договор. ДУИ е втора шанса и верувам дека ДУИ како избор најверојатно ќе предизвика многу внатрепартиски проблеми во ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи фо вчера, нели, коалицијата на СДСМ беше коалиција со терористи и тие квалификации не се оповргнати до денеска“.

Професорот Саво Климовски од Правниот факултет во Скопје смета дека некои коалициски партнери воопшто не можат да се помират во одредена коалиција и дека тоа може да биде штетно и за самите гласачи:

„Традиционален партнер на ВМРО-ДПМНЕ е ДПА. А Ако е огромна разликата, тогаш сигурно дека Груевски ќе мора да размисли дали ќе прифати коалиција можеби и со ДУИ. Зашто, ДУИ не е истиот оној ДУИ од 2001 и 2002 година“.

Разјаснување треба да има и во врска со прашањето кого премиерот ќе го земе за партнер од македонскиот политички блок – НСДП на Тито Петковски или ВМРО-НП, односно ПЕИ или ДОМ кои освоија по еден пратенички мандат.

Професорот Јован Донев вели:

„Може ВМРО-ДПМНЕ и сам да формира влада. Во секој случај, тој ќе коалиција со својот традиционален партнер ДПА. Дали ќе има коалиција со НДСП, тоа е веќе проценка на лидерството на ВМРО-ДПМНЕ“.
Според Имер Исмаили, ризична варијанта е ДПА наместо ДУИ која освои најмногу пратенички места, да не биде коалициски партнер во идната влада:

„Битно е ова: од македонскиот блок ќе има партија која е мандатар на владата и од албанскиот блок партија која ги доби изборите кај Албанците. Ова е гаранција за сериозна и функционална влада на Република Македонија. Сите други калкулации можат да бидат погубни за самата Македонија. Јас мислам дека меѓународниот фактор ќе има одлучувачка улога во целата оваа ситуација и на крајот ќе се одлучи на начинот кој би бил многу порационален од сите други варијанти што ги нудат партиите во моментот.“
XS
SM
MD
LG